naar hoofdpagina


Voor achtergrondartikel, klik op kop.

8.10.09

"Er moet nader onderzoek komen naar de persoonlijkheid van een man die volgens justitie vijf vrouwen heeft verkracht of aangerand."

Waarom?

Wat heeft zijn persoonlijkheid ermee te maken?

Justitie dient te onderzoeken of bewezen is dat hij het gedáán heeft. Zo wel, is per definitie een steekje aan hem los. Om vrouwen en maatschappij te beschermen is langdurige doch humane opsluiting in een penitentiaire inrichting op zijn plaats. Zo niet, vrijlating.

Psychiaters en psychologen kunnen hier geen rol in spelen. Zij waren er niet bij, weten niet wat er gebeurd is, hebben niet de middelen of vaardigheden dat te onderzoeken en kunnen de toekomst niet voorspellen. Hun bemoeienis dient noch rechtvaardigheid jegens de verdachte noch de veiligheid van de maatschappij, hoogstens het gemak van de strafrechter.

Waar psychiatrie is, is geen rechtvaardigheid.

Carice van Houten had grote behoefte aan een gesprek met haar therapeut.

Dit soort "therapie" is geen geneeskunde maar betaalde vriendschap.

Gelukkig liet ik me een tweede keer testen en toen bleek de test negatief.

En gelukkig kón zo’n tweede test blijkbaar. De vraag is of dat in Nederland zou kunnen, en of hier de tweede uitslag onafhankelijk van de eerste zou zijn. Een van de gevolgen, zo niet doelen, van patiëntendossiers is immers iedere vorm van tegenspraak van zorgverleners onderling weg te poetsen.

Overigens, ook bij meermaals positief testen is de schrik niet persé terecht. Artsen en farmaceuten wringen zich in allerlei bochten om te verklaren dat er zo veel hiv+ers zijn die al 12, 15, zelfs 20 jaar gezond voortleven zonder te slikken. Juist de slikkers bezwijken op den duur.

Blogarchief