naar hoofdpagina


Voor achtergrondartikel, klik op kop.

3.9.10

1.9.10

Een onderzoek die de nachtrust van mannen niet zal verbeteren...

... maar wel de verkoopcijfers van slaappillen.

De vrouw die in het Belgische Nijvel haar vijf kinderen heeft vermoord, eist 3 miljoen euro schadevergoeding van haar psychiater.

Wij wensen haar sukses.

De directie van Cordaan heeft laten weten dat het gebeuren volstrekt onacceptabel is.

Echt waar?

Merkwaardig dat velen van de jongeren op de site van Vermist uit inrichtingen zijn weggelopen of ontsnapt. Van zo'n instelling wordt niemand beter.

29.8.10

Wetenschappers die veel citeren worden zelf veel geciteerd.

Voor wat hoort wat.

Bezuinigingstip van de week

Ooit werd vis gezien als hét levensverlengende voedsel. Japanners leven immers langer dan westerlingen, en zoals zoveel eilandbewoners eten zij veel vis. Dat vegetariërs die helemaal geen vis eten ook gemiddeld langer leven is voor de visindustrie niet interessant.

Het geloof in de levensverlengende kwaliteiten van vis leidde tot de zoektocht naar wát in de vis verantwoordelijk is voor deze vermeende eigenschap. Men kwam uit op omega-3-vetzuren, inmiddels alom als pil te koop.

Met degelijk onderzoek is nooit gelukt de zegeningen van omega-3-vetzuren aan te tonen en het lange leven van de Japnners blijkt toe te schrijven aan de familie die de dood van opa niet melden zodat ze zijn pensioen kunnen blijven opstrijken.

Dat een idee niet waar is, maakt het niet minder lucratief. Dus verklaart hoogleraar Volksgezondheidsonderzoek Daan Kromhout van de Wageningen Universiteit: "Aangezien er een vermoeden is dat vette vis nog andere gezondheidsbeschermende effecten heeft, kan de Gezondheidsraad het huidige voedingsadvies handhaven."

In deze tijden van massabezuinigingen raden wij politici aan om vooral de universiteiten en de gezondheidsraad eens onder de loep te nemen. Liever handen aan het bed.

Blogarchief