naar hoofdpagina


Voor achtergrondartikel, klik op kop.

4.9.13

Gaat in Belgiƫ justitie wel serieus om met medische fouten?

Of zou er niets zijn gebeurd als de hoofdarts niet zelf contact had opgenomen met het Openbaar Ministerie?

3.9.13

Vind jij het leuk om af en toe in groepsverband iemand in elkaar te slaan? Kom werken in de zorg!

Op straat, in winkelcentra, op sportvelden, in uitgaansgelegenheden, enz. is mishandelen strafbaar. Ook vrijheidsberoving en vergiftiging zijn strafbaar. In de zorg niet.

Als het slachtoffer een zorgbehoeftige is en de daders medewerkers van de instelling aan diens zorg het slachtoffer is toevertrouwd, dan mogen al deze vormen van geweldpleging. De zaak NOVO is een voorbeeld. Het slachtoffer is op gruwelijke manier om het leven gebracht. De daders zijn niet gestraft, niet onder het strafrecht, niet onder het civiele recht, niet onder het tuchtrecht en niet onder het arbeidsrecht. Helaas, verre van uitzondering, gaat het hier om dagelijkse praktijk in de zorg.

Zorginstellingen zijn autonoom gebied die alleen door justitie worden betreden om mee te doen met vrijheidsberoving en mishandeling. De in NOVO aanwezige politieagenten kwamen niet om het slachtoffer te bevrijden en een ambulance voor haar te bellen, maar om de daders bij te staan.

Stel in de zaak van de doodgeschopte grensrechter of de spraakmakende mishandeling in Eindhoven politie aanwezig was geweest? En stel die waren mee gaan schoppen met de daders, of na de mishandeling onder een beeld van het lijk van het slachtoffer met de daders hadden zitten koffie drinken? Dit is in NOVO gebeurd.

In het maandblad van de artsen zowel als in andere media wordt opgeroepen om personeel van zorginstellingen hoger op te leiden. Wat schieten we daar mee op? Of je de dader lager of hoger opgeleid is maakt voor het slachtoffer niet uit. Ook artsen, de doorgaans hoogst opgeleide medewerkers in een zorginstelling, werken mee aan mishandeling door drogeermiddelen en isolatie voor te schrijven.

Het brede publiek is verontwaardigd over lage straffen voor geweldplegers ... buiten zorginstellingen, maar betreffende wat zich binnen zorginstellingen afspeelt geldt het spreekwoord, 'Wat niet weet dat niet deert.'

Waarom weet men niet wat zich daar afspeelt? Wegens het geloof. Het publiek, politici en rechters geloven in de deskundigheid en barmhartigheid van zorgpersoneel. In bepaalde zin is dit geloof te vergelijken met het geloof dat voorkwam dat er in vroegere decennia naar kinderen werd geluisterd toen ze vertelde in hun internaten te zijn misbruikt door priesters. Priesters en zorgpersoneel in hun wijsheid en menslievendheid doen dergelijke dingen niet, of ze zullen wel een goede reden hebben gehad.

Hoger opleiden zal slechts leiden tot meer, niet minder mishandeling. Hoe hoger opgeleid, hoe hoger boven de wet.

Blogarchief