naar hoofdpagina


Voor achtergrondartikel, klik op kop.

29.10.15

"Homoseksuele mannen mogen weer bloed doneren."

Los van onze opvatting dat het bloed van alle gezonde mensen even waardevol is, heeft het geen zin om onderscheid te maken op zaken die niet te controleren zijn.

28.10.15

"Wie ongezond leeft, moet juist worden beboet. Dat vindt de meerderheid van de Nederlanders."

Blijkbaar vindt de meerderheid van de Nederlanders die meededen aan deze enquête dat ze zélf gezond leven en anderen niet.

Kinderombudsman Marc Dullaert: ,,Sommige ouders worden onder druk gezet om hun kind een andere behandeling te geven dan de beste.''

Zou het niet ook omgekeerd kunnen zijn? 'Hulpverleners' spiegelen ouders behandeling voor die in werkelijk niet effectief noch veilig is? Beter zou zijn non-medische hulpverlening, maar ons zorgstelsel sluit dit uit.

"Er is altijd een basisrisico op kanker: soms is het gewoon pech hebben."

En: "Het is buiten­gewoon lastig om die gewoontes tijdens een studie goed te ont­warren."

26.10.15

Laat de staat voor iedere burger vanaf de geboorte $2000 per jaar storten in een belastingvrij gezondheidszorg-spaarrekening.

Dit is het voorstel van Ben Carson, voormalig neurochirurg en kandidaat voor de verkiezingen van 2016 in de VS.

De huidige voorzieningen in de VS, Medicare, Medicaid en Obamacare, stevenen af op faillissement. 

"Wanneer mensen kunnen zien hoe veel meer vrijheid ze zullen hebben, hoeveel meer flexibiliteit, en hoeveel meer keuze, dan wordt het denk ik een eitje," zegt Carson.

Onder het plan zou een derde van de storting bestemd zijn voor (particuliere) verzekering om medische calamiteiten te dekken. Individuen en werkgevers zouden ook kunnen storten. Niet uitgegeven fondsen zouden onder familieleden uitgewisseld kunnen worden. Carson stelt dat zo iedere familie zijn eigen verzekeringsmaatschappij wordt.

Hoe zit het dan met de 72 miljoen minima in de VS? Carson stelt dat zijn plan hun meer macht geeft over hun eigen gezondheidszorg. Mensen in Washington zeggen, ‘Je kunt arme mensen geen gezondheidszorg-spaarrekening geven omdat ze te dom zijn. Ze zullen niet weten wat ze ermee moeten doen,'" zegt Carson. “Maar het feit is dat dat niet waar is.”

Blogarchief