naar hoofdpagina


Voor achtergrondartikel, klik op kop.

16.5.17

Antoinette Hertsenberg in Radar: In Nederland werd in 2016 250 miljoen recepten uitgeschreven.

Uh, er zijn slechts 17 miljoen mensen in Nederland. Dit zou dus gemiddeld 14,7 recepten per inwoner zijn in één jaar!

15.5.17

De Martinistad kampt al jaren met het hoogste aantal zelfdodingen van Nederland.

Een exacte verklaring voor het hoge cijfer is lastig te geven, zegt wethouder Matthias Gijsbertsen.

Het zou interessant zijn te zien of Groningen ook andere steden overtreft met het aantal recepten voor antidepressiva.

14.5.17

Vandaag heeft een groepje MeTZelf leden de documentaire NUMB bezichtigd.

Numb is het Engelse woord voor verdoofd.

Phil Lawrence was een geslaagde student. Vrienden had hij ook, vooral degenen waarmee hij in een band speelde. Wel ervoer hij zijn grote verlegenheid als een probleem. Na het voltooien van zijn studie bouwde hij een succesvolle zaak op en trouwde met een lieve, beeldschone vrouw. Je zou denken dat hij al alles had. Wat kon hij nog meer willen? Hij wilde nog steeds van zijn verlegenheid af.

Op een dag zag hij op de televisie reclame voor het middel Paxil, hetgeen in NL Seroxat heet. “Dat is het – de emoties die in de reclame worden omschreven zijn precies wat ik heb!” dacht hij. Dus vroeg hij zijn huisarts om een recept voor Paxil hetgeen hij zonder meer meekreeg.

Na tien jaar slikken van Paxil had hij inderdaad geen vervelende emoties meer. Ook geen plezierige emoties. Hij voelde zich vlak en verdoofd. Hij wilde dit niet en verzocht zijn arts hem te helpen afbouwen. Omdat hij had gehoord dat afbouwen moeilijk kan zijn, besloot hij een documentaire van zijn ervaringen te maken. Hiervoor hing hij op verschillende plaatsen in zijn huis camera’s op.

We volgen hoe zijn gevoelens tijdens het afbouwen zich ontwikkelen. Niet alleen gaat het met hem heel erg slecht (angst, paniek, kort lontje, enorm verdrietige huilbuien en nog veel meer) maar ook zijn gezin doorloopt een lijdensweg omdat hij al snel na het verminderen van de dosis niet meer functioneert als vader en als echtgenoot. Na een half jaar gaat het zó slecht met hem dat hij zich genoodzaakt ziet weer pillen te gaan slikken. Hij is dan terug bij af.

Tijdens de film zijn ook interviews met bekende deskundigen.

De boodschap die hij telkens herhaalt is “Niemand heeft mij verteld dat het zo zou gaan. Het werd niet vermeld in de reclame en ook de huisarts heeft niet gewaarschuwd. Als ik had geweten dat de pillen niet meer gestopt kunnen worden, was ik er nooit aan begonnen.”

Iedereen die overweegt met een psychofarmacum te beginnen zou eerst deze documentaire moeten kijken.

Blogarchief