naar hoofdpagina


Voor achtergrondartikel, klik op kop.

14.1.19

Hoe overleef ik? Wegwijzer in een overvloed aan medische informatie - Gøtzsche

Bizar is dat dit boek in vertaling verschijnt terwijl de Engelse versie waar het van vertaald is (nog?) niet gepubliceerd is.

Het lastige van een vertaling is dat je niet weet wat er oorspronkelijk gestaan heeft. In het Engels is alleen de titel al bekend. Die stelt dat de wereld over-gemedicaliseerd is en raadt aan zelf wetenschappelijk bewijs op te zoeken. De Nederlandse titel, alhoewel meer melodieus, geeft geen van beide stellingen weer.

Gøtzsche raadt aan medische informatie te raadplegen op het Internet. Laat daarbij alles dat direct of indirect gesponsord is door de medische industrie links liggen. Er blijft weinig over. Wikipedia is een goed begin, stelt hij, alhoewel ook Wikipedia niet altijd helemaal accuraat is. Hij heeft juist wel vertrouwen in het Cochrane Instituut waarvan hij medeoprichter is. Ironisch genoeg speelt er inmiddels een internationaal schandaal omtrent zijn persoon en Cochrane.

Gøtzsche probeert ons te leren hoe we zelf betrouwbare informatie kunnen opzoeken, maar helaas lukt dat niet zo best. Ten eerste moet je er goed Engels voor kennen, hetgeen mede blijkt uit de vele termen die de vertaalster onvertaald laat. Hij zegt wel dat je de vertaalfunctie van Google kunt gebruiken, maar dan zul je toch eerst genoeg Engels moeten beheersen om het artikel te vinden dat je wil vertalen.

Wat ook storend is, is dat Gøtzsche niet consequent is. Bijvoorbeeld hij is tégen bevolkingsonderzoeken voor borst- en prostaatkanker, weten we uit dit maar ook uit zijn vorig boek over dit onderwerp. Maar hij is vóór bevolkingsonderzoek voor baarmoederhalskanker (een zeldzame ziekte) en darmkanker. Zoals in een eerder boek waarschuwt hij terecht dat alle psychofarmaca schadelijk zijn en nooit aan zou begonnen moeten worden. Vervolgens zegt hij hetzelfde over anti-epileptica behalve bij mensen met epilepsie. Anti-epileptica worden namelijk ook voorgeschreven voor pijn, en vooral in de VS, voor psychische aandoeningen. Maar als anti-epileptica zo schadelijk zijn voor mensen zonder epilepsie, dan zijn ze toch even schadelijk voor mensen mét epilepsie? In strijd met zijn eigen principes wijst hij geen literatuur aan dus heb ik het zelf opgezocht volgens zijn instructies. Bij 30% houden de toevallen aan ondanks de medicatie. Wat ontbreekt is statistiek waaruit blijkt in hoeverre bij de overige 70% de toevallen zouden zijn verdwenen of verminderd zónder medicatie.

Op twee punten komen de opvattingen van Gøtzsche overeen met de doelstellingen van MeTZelf:
  • Ieder individu zou moeten kunnen zelf beslissen over zijn eigen zorg
  • Iedereen zou medisch geschoold moeten zijn
Verder past zijn kritiek op patenten voor medicijnen bij de problematiek waar we tegenwoordig haast dagelijks over lezen in de krant.

De vertaling van het boek loopt niet soepel maar het is dan ook een boek dat zich nauwelijks leent voor vertaling.

Voor een meer volledige versie van deze boekbespreking zie ajb onze Engelse site.

1 opmerking:

Johanna zei

Gabapentine ( Neurotin) helpt NIET tegen zenuwpijn.
Dat weet ik zowel uit eigen ervaring als die van vele anderen!
Toch wordt het nog steeds heel veel voorgeschreven door huisartsen en neurologen,
terwijl het middel al een dubieuze 'recensie' kreeg in 1993.
Het wordt nu voor steeds meer uiteenlopende aandoeningen geslikt.
Je stompt er van af.
Dat zou de suggestie kunnen geven dat het medicijn dan helpt.

paracetamol doet in het geval van neuropathische pijn ook niet veel,
maar wel meer dan gabapentine of lyrica.

Johanna



Blogarchief