naar hoofdpagina


Voor achtergrondartikel, klik op kop.

7.3.08

Argos: Wonderpil, neppil, zelfmoordpil

"Antidepressiva werken nauwelijks beter dan een neppil. Dat blijkt uit twee wetenschappelijke studies die vorige week de voorpagina’s haalden. Al eerder was bekend dat antidepressiva bij sommige mensen levensgevaarlijke bijwerkingen kunnen hebben. Toch slikken 1 miljoen Nederlanders deze middelen, waaronder 8.500 jongeren en kinderen. Waarom schrijven psychiaters op grote schaal pillen voor die amper werken en wat zijn de risico’s daarvan?"

Vraag:
Waarom komt er aandacht voor het gebrek aan effectiviteit en de schadelijkheid van “antidepressiva” maar niet voor “antipsychotica” terwijl die langer bestaan, minder effectief zijn, en meer schadelijk?
Antwoord:
Omdat “antidepressiva” gebruikt worden door mensen die klagen over zichzelf, terwijl “antipsychotica” gebruikt worden, meestal onder dwang, door mensen over wie anderen klagen.

5.3.08

Kinderen vaak de dupe van psychische problemen ouders

Het Trimbos-instituut heeft weer een project bedacht om haar bestaan te rechtvaardigen. Ze zou beter kunnen waarschuwen voor de gevaren van het psychofarmacumgebruik van ouders voor hun kinderen.

Waarschuwingen voor bijwerkingen griepmedicijnen

Waarom niet, eigenlijk, wanneer het gaat om handelingsbekwame volwassenen?

Patiënten kunnen weigeren mee te doen met het elektronisch patiëntendossier, maar niet duidelijk is hoe.

3.3.08

Senioren krijgen steeds vaker anorexia

Het is ook nooit goed -- of we zijn te dik of we zijn te mager.

NRC een van vele kranten die zich laten omkopen

Van ons had Kat tevens erop mogen wijzen dat Rimonabant op de europese markt is toegelaten omdat de franse fabrikant Sanofi-Aventis tot zijn raad van bestuur mag rekenen niemand minder dan Nicolas Sarkozy.

PS - NRC, mag MeTZelf ook zo'n kort gedingetje? Wij hebben de gratis publiciteit hard nodig...

Nederland telt 25 artsen die gespecialiseerd zijn in allergieën. De vraag is vele malen groter dan wat allergologen aankunnen.

Als mevrouw dokter Olga Polsatsjova niet de pas was afgesneden waren er nu 26.

2.3.08

Meer zorg voor getraumatiseerde kinderen

Hoe vreselijk wat ze hebben mee gemaakt ook is, effectieve behandelingen bestaan niet. Hier wordt simpel meer geld voor behandelaren bepleit.

Blogarchief