naar hoofdpagina


Voor achtergrondartikel, klik op kop.

6.3.21

Voor de zwevende kiezer, hier alvast een rij politieke partijen om niet op te stemmen.

Want als er iets is dat de statistieken over zelfmoord tonen, dan is het dat behandelingen averechts werken.

De maatregelen tegen corona blijken influenza buiten de deur te houden.

Wat fijn dat de maatregelen, alhoewel niet bijzonder effectief tegen corona, fantastisch werken tegen griep...

4.3.21

Er wordt al jaren maar weinig geld geïnvesteerd in onderzoek naar psychische klachten.

Psychische klachten kúnnen niet onderzocht worden. De psyche is geen materie, en de variabelen, die bij onderzoek uitgesloten moeten worden, zijn oneindig.

Bauke Koekkoek -- een parel van de GGZ

Dagblad Trouw publiceert regelmatig columns van Bauke Koekkoek die werkt bij de crisisdienst van de GGZ. Zijn heldere inzichten in tegenstelling tot wat men gewoonlijk tegenkomt bij de GGZ zijn een verademing.

Een horloge met gps-tracker zodat psychiatrische patiënten makkelijk terug te vinden zijn...

... is een voortreffelijk idee. 

Maar: 
De behandelaars hebben gezegd dat het chronisch en ongeneeslijk is, maar dankzij medicatie, begeleiding en zorg is hij ‘stabiel’.
Dat is niet waar want hij verdwijnt regelmatig, weet dan vaak niet eens waar hij geweest is en bij onttrekking van de "medicatie" raakt hij "zwaar psychotisch". Niet dankzij maar juist vanwege de "medicatie" is hij chronisch ziek en onomkeerbaar onstabiel.

2.3.21

De besmettingsmythe door Cowan en Fallon-Morell (2020)

deze boekrecensie is van Mira de Vries

Wappies, gekkies, en komplotdenkers, zo worden ze genoemd, mensen die denken dat de Covid-19 pandemie wordt veroorzaakt door 5G-straling. Waar komt dat geloof vandaan?

Normaal gesproken publiceren wij op deze blog geen recensies van Engelstalige boeken. Omdat we over dit onderwerp geen Nederlands boek kennen, maken we een uitzondering. De eerste auteur is volgens Wikipedia opgeleid als medische arts.

De hoofdstelling van deze auteurs is dat ziekten nooit besmettelijk zijn. Pasteur had ongelijk. Gifstoffen, niet microben, zijn de oorzaak van ziekten. Bacteriën helpen het lichaam te zuiveren van die gifstoffen tenzij hun zuurstof wordt afgeknepen waardoor ze zelf gifstoffen gaan uitstoten. Bacteriën zijn dus aanwezig bij ziekten zoals brandweermensen aanwezig zijn bij brand. Wat wetenschappers aanzien voor virussen zijn in werkelijkheid exosomen, cel-onderdelen die cellen schoon en heel houden.

Een voorbeeld van gifstoffen die in de natuur voorkomen zijn toxische dampen uit moerassen die volgens de auteurs de ziekte malaria veroorzaken, en niet bacillen die overgedragen worden door muggen. Voor mij is dit een aantrekkelijke stelling omdat ik heb gewoond in een land waar tijdens de korte periode van het interbellum malaria geheel is uitgeroeid, niet met vaccinaties, maar met het planten van eucalyptusbomen die de moerassen opdroogden. De muggen zijn er nog. Wat ik niet weet is of ook malaria voorkomt in regio's waar geen moerassen met toxische dampen zijn.

De auteurs zijn fervente voorstanders van een dieet rijk aan dierlijke vetten, zoals levertraan, organen, eigeel, boter, room, viseieren, schaalvis, vette vis, reuzel en vet en lever van gevogelte. Alleen daarin zitten de nodige vitamines A, D en K2, stellen zij. Waar, maar wat ze er niet bij vertellen is dat we deze vitamines niet uit voedsel hoeven te verkrijgen omdat het menselijke lichaam zelf hen aanmaakt. Volgens de auteurs verstoren plantaardige voedselsoorten als bonen, noten en granen de koper/zink verhouding waardoor mensen meer gevoelig kunnen raken voor elektromagnetische straling. Hun bron hiervoor is een Internetforum. Mij overtuigen ze zeker niet met hun dierlijke vetten gezien ik al zeven decennia prima gedij op precies zo'n door hun verfoeid plantaardig dieet. Ik heb last van geen van de ziekten die zij mij voorspellen: suikerziekte, hart- en vaatziekte, nierziekte, hoge bloeddruk en kanker. Ik zou uiteraard een zeldzame uitzondering kunnen zijn zoals de verstokte roker die na zijn tachtigste nog leeft. Bovendien zal ik vast nog wel zo'n ziekte oplopen, immers, óóít zal ik aan íéts moeten overlijden. In India, 's werelds meest bevolkt land na China, wonen hele volksstammen die zich aan een plantaardig dieet houden in verband met hun levensbeschouwing zonder dat de bevolking daar dreigt terug te lopen. Een dieet met dierlijke vetten hoeft niet schadelijk te zijn (behalve voor de dieren) maar noodzakelijk is het ook niet.

Wat ik meer kan waarderen is hun poging uit te leggen wat de psyche is. Zij wijzen de mening van neurowetenschappers die de psyche gelijkstellen aan de hersenen af. Dat noemen ze vergelijkbaar met het geluid uit een radio gelijk te stellen met de onderdelen van die radio. Alhoewel de radio nodig is om het geluid te ontvangen gelooft niemand dat het geluid ontstaat in de radio.

Betreffende Covid-19 ontkennen de auteurs, anders dan Reiss en Bhakdi, niet het bestaan van de pandemie. Zij stellen enkel dat er geen besmettelijke virus aan ten grondslag ligt. De pandemie wordt volgens hen veroorzaakt door psychische spanning, gifstoffen en elektromagnetische straling. Om de rol van de straling te benadrukken geven zij voorbeelden van eerdere epidemieën. Zo hebben volgens hen kometen een elektromagnetische lading. Meermaals in de geschiedenis werden de verschijning van kometen gevolgd door epidemieën. Toen in de VS telegraaflijnen werden gebouwd werden veel mensen die in de buurt van de lijnen woonden ziek. Volgens hen verstoort elektromagnetische straling de beschikbaarheid van zuurstof in de lucht waardoor de mitochondria in ons lijf zuurstof niet kunnen omzetten in energie. Dit is volgens hen hoe 5G-masten tot ziekte leiden, samen met allerlei milieuvervuilende elementen. Bij oudere mensen, vooral in zorginstellingen, spelen daarbij ook een rol de eenzaamheid, angst en de toxische werking van pillen. Wat betreft al die pillen op recept die ouderen slikken, vragen wij bij MeTZelf ons ook af of dit van invloed is op de weerstand tegen ziekten.

Volgens de auteurs is de uitrol van het 5G-netwerk begonnen in Wuhan, China. Ze zeggen er niet bij of zij stellen dat de verdere uitrol over de hele wereld samenviel met de verspreiding van de Covid-19-pandemie. Ze hadden hun argument kracht bij kunnen zetten met een grafiek zoals de grafiek die ze presenteren om te overtuigen dat kinderverlamming wordt veroorzaakt door het insecticide DDT.
Gezien ze dat niet doen, zou het handig zijn dat het RIVM zo'n grafiek publiceert, als er überhaupt al 5G in Nederland is, want het laatste dat wij ervan gehoord hebben is dat dat niet het geval is. Met een grafiek wordt meteen duidelijk dat er wel of niet verband is tussen Covid-19 en 5G. Het zou een inhoudelijk repliek zijn dat meer gewicht in de schaal legt dan mensen uit te schelden voor wappies en komplotdenkers.

Niet dat met een grafiek de discussie zou verstommen. Maar het zou zich hopelijk verplaatsen naar de échte vraagstukken waar de discussie ons inziens over zou moeten gaan:
  • Hoe betrouwbaar is de medische wetenschap?
  • Hoe transparant is de overheid?
Het boek is helder geschreven in niet moeilijk Engels. Wil je het zelf lezen, kun je het niet bij Amazon bestellen omdat het daar is verbannen alhoewel andere publicaties van dezelfde auteur(s) er nog wel verkrijgbaar zijn. Bij boekwinkels inclusief Bol.com is dit boek wel te bestellen.

Wij bedanken de heer Cor Fransman voor het doneren van dit boek aan onze bibliotheek.


Update: 

Inmiddels een ander boek gelezen, De Onzichtbare Regenboog. In dit boek staan wél de grafieken die bij Cowan ontbreken. Covid-19 wordt er wijselijk niet in genoemd, maar er worden sterke aanwijzingen aangedragen voor de gezondheidsschade door elektromagnetische straling.

Blogarchief