naar hoofdpagina


Voor achtergrondartikel, klik op kop.

24.6.21

,,Hij is al een aantal keer opgenomen geweest, maar elke keer gaat het weer mis.’’

Een zeer triest verhaal maar helaas voor zijn moeder gaat TBS het niet oplossen, zelfs niet de veiligheid van de omwonenden. De psychofarmaca die hem -- waarschijnlijk onder dwang -- zijn toegediend hebben hem al evenveel geschaad als de 3-MMC. Een oplossing zou zijn een gesloten instelling met menswaardige omstandigheden waar alle middelen op juiste manier worden afgebouwd en geen nieuwen worden toegevoegd. Helaas bestaat zo'n plek niet.

23.6.21

Regelmatig wordt er bij patiënten (na toestemming) een extra buisje bloed afgenomen voor onderzoek.

Toestemming van wie? Bent u ooit gevraagd om toestemming? Zo ja, had u ook gedurft "nee" te zeggen? Hoe wordt gecontroleerd dat lichaamsmateriaal alleen wordt gebruikt voor het doel waarvoor de patiënt toestemming (wordt beweerd) heeft gegeven?

De advocaat van V., Peter Timmers stelde twee weken geleden dat zijn cliënt volledig ontoerekeningsvatbaar was en de vergrijpen hem daarom niet aangerekend konden worden.

Hoe kan iemand die "volledig ontoerekeningsvatbaar" is het schoppen tot zorgmedewerker in een verpleeghuis?

Deze mensen zijn ziek in de geest en worden behandeld als patiënt.

Ze doen dingen die we absoluut niet kunnen toestaan. Maar ziek? Geen enkele geaardheid hoort thuis in de geneeskunde. Als ze in de gevangenis hadden gezeten ipv in de TBS had dit niet kunnen gebeuren.

21.6.21

Het Soteria concept

Gisteravond heeft een van jullie bestuursleden deelgenomen aan een ZOOM-symposium over Soteria in Israël. Soteria is een concept in het bijstaan van mensen met een gedragscrisis (ook wel genaamd psychose).

Het eerste Soteriahuis is opgesteld door psychiater Loren Mosher in Californië in 1971. Zijn idee was om mensen met een eerste episode op te vangen zonder isoleren of vastbinden, zonder psychofarmaca en zonder personeel in een machtspositie. Deze benadering bleek uitermate succesvol en Mosher haalde veel betere resultaten dan de reguliere GGZ. Uiteraard pikte de gevestigde psychiatrie dit niet, en politici werden onder druk gezet om de subsidie in te trekken, waardoor Soteria ten onder ging.

Hetzelfde lot beging het Soteriahuis in Alaska begin deze eeuw.

Volgens Wikipedia zijn er tegenwoordig Soteria-projecten in Zweden, Finland, Duitsland, Zwitserland, Hongarije en de VS. Deze informatie is waarschijnlijk verouderd want in de VS is er op dit moment geen Soteria en de huizen in Israël worden niet genoemd.

Ook in Israël is het Soteria-concept tegengewerkt door de autoriteiten. Dankzij filantropie kwamen de huizen toch van de grond. Op dit moment zijn er drie Soteriahuizen, één voor mannen, één voor vrouwen, en één gemengde (in een buurt waar gemengd wonen aanvaardbaar is). Een vierde voor Arabische inwoners is nu in oprichting. Inmiddels zijn alle vier de ziekenfondsen in Israël geïnteresseerd in Soteria en onderhandelen met de oprichters over de voorwaarden waaronder een verblijf bekostigd kan worden.

Teleurstellend aan het verhaal over Soteria Israël is dat uiteindelijk maar weinig mensen Soteria verlaten zonder psychofarmaca. Een uitleg hiervan zou kunnen zijn dat anders dan bij het project van Loren Mosher, hebben de meeste mensen die in de Israëlische Soteria terecht komen al meerdere reguliere GGZ-opnames achter de rug. Hun zenuwstelsels zijn dus al beschadigd door de psychofarmaca. De meerwaarde van Soteria boven de GGZ is dan vooral de menswaardige bejegening. Om geen draaideurpatiënten te worden (instelling in, instelling uit, instelling weer in, enz) zouden mensen bij de eerste episode moeten kunnen worden opgevangen in een Soteriahuis, zonder psychofarmaca. 

Wil u meer weten over Soteria en mogelijk bijdragen aan de oprichting van Soteria Nederland? Neem contact op met MeTZelf en we zullen u helpen in contact te komen met gelijkgestemden in andere landen. 

Blogarchief