naar hoofdpagina


Voor achtergrondartikel, klik op kop.

26.6.15

Veel patiënten zijn het niet eens met de aan hen voorgeschreven medicatie, zoals antipsychotica of kalmeringsmiddelen.

Veel patiënten zijn het niet eens met de aan hen voorgeschreven medicatie, zoals antipsychotica of kalmeringsmiddelen. - See more at: http://www.skipr.nl/actueel/id22920-mensen-klagen-bij-meldpunt-veel-over-de-ggz.html#sthash.SC7pYHEK.dpuf
Veel patiënten zijn het niet eens met de aan hen voorgeschreven medicatie, zoals antipsychotica of kalmeringsmiddelen. - See more at: http://www.skipr.nl/actueel/id22920-mensen-klagen-bij-meldpunt-veel-over-de-ggz.html#sthash.SC7pYHEK.dpuf
Veel patiënten zijn het niet eens met de aan hen voorgeschreven medicatie, zoals antipsychotica of kalmeringsmiddelen. - See more at: http://www.skipr.nl/actueel/id22920-mensen-klagen-bij-meldpunt-veel-over-de-ggz.html#sthash.SC7pYHEK.dpuf

Zou het wáár zijn?

21.6.15

Argos over ongeoorloofd gesnuffel in privégegevens en de onmogelijkheid om opgeslagen gegevens te beveiligen.

Boekrecensie


Definitief diagnostisch naslagwerk
om iedereen gek te verklaren


DSM
De Sigmund Methode


door Peter de Wit

Inmiddels 4e druk, eerst verschenen in 2013

Recensie van Mira de Vries

Wie ingewijd is in de GGZ-materie herkent de afkorting DSM, de bijbel van de psychiatrie, inmiddels uitgegroeid tot catalogus van de zorgverzekeraars en “bewijsmiddel” voor BOPZ-rechters.

Met eenvoudige lijnen brengen de stripfiguren van De Wit – dagelijks te zien in de Volkskrant -- diverse typen tot leven. Zijn hoofdpersoon is Sigmund, vernoemd naar Sigmund Freud. Getekend als kort, kaal en met een ooglapje, lijkt De Wit eerder Moshe Dayan voor ogen te hebben, wellicht om te benadrukken dat Freud een joodse achtergrond had, in ieder geval volgens de Nazi's die hem uit Wenen verdreven. Overigens waren zowel Freud als Dayan prima gesoigneerd terwijl de stipfiguur onsmakelijk ongeschoren is. De Wit presenteert zijn Sigmund verder als een alleenstaand, seksueel gefrustreerd, eng ventje, terwijl zowel Freud als Dayan vrouw en kinderen hadden, en vooral Dayan, ondanks zijn ooglap, werd beschouwd als een aantrekkelijke man.

Ook aanstootgevend is de manier waarop De Wit vrouwen afbeeldt, met spitse borsten die een halve armlengte voor zich uitsteken of naar boven wijzen, en bij neerslachtigheid naar beneden hangen alsof de vrouwelijke emoties zetelen in de borsten. Af en toe beeldt hij ook vrouwen af zonder groteske borsten hetgeen aantoont dat dat prima mogelijk is. De vraag dringt zich op waar satire ophoudt en beledigen begint.

Zijn andere opvallende type, vrouwen in boerka, komt in dit boek weinig voor. Anders dan de Mohammed-cartoons waar Geert Wilders fan van is, zijn de strips van De Wit met vrouwen in boerka meestal niet kwetsend of provocerend. Zijn boodschap lijkt eerder, “Binnen de boerka zetelt gewoon een vrouw.”

Hoe striptekenaar Peter de Wit komt tot zijn standpunten over de GGZ laat hij in het midden. Toch getuigen zijn strips van inzicht die verder gaat dan louter satire. Al op de titelpagina laat De Wit zijn eerste patiënt in het boek zeggen “Ik ben verslaafd aan hulpverlening.” Als we verslaving beschouwen voor wat het is, een valse verwachting dat een bepaalde daad, zij het drinken/gokken/gamen noem maar op, tot bevrediging zal leiden, dan is onze hele maatschappij verslaafd aan hulpverlening.

Via zijn stripfiguur legt hij zijn vinger op de zere plek van de GGZ: “Tijdens mijn opleiding als therapeut stak ik uit dikke boeken veel wijsheid op over de menselijke geest, maar ik leerde geen moment hoe ik met mensen moest omgaan. Laat staan met gekke mensen.” En “Het lichaam van de mens is vrijwel geheel ontrafeld en in kaart gebracht. Dit in grote tegenstelling tot zijn geest, de psyche .... dat ... grotendeels terra incognita is gebleven.” Over depressie, “Het idee dat je tijdens je leven gelukkig moet zijn ... heeft zich vastgezet in ons hoofd als een grondrecht.”

Ook om de machtsverhouding tussen zorgverlener en patiënt windt De Wit geen doekjes. “Natuurlijk schend ik ... mijn geheimhoudingsplicht, maar ... wat kan een gek uitrichten tegen een gerenommeerd arts?” en “[D]e zwijgplicht wordt binnen onze beroepsgroep veruit overtroffen door de roddeldwang.” Tevens, “Tegenwoordig pas ik met een paar simpele muisklikken onmiddellijk het dossier van een patiënt aan als ik merk dat ik er weer eens volkomen naast zit en dan is het haar of zijn woord tegen het mijne.”

Dwang wordt zijdelings genoemd maar de meeste strippen beelden vrijwillige therapie uit. “Ieder mens wil aandacht... Dit is een van de belangrijkste verklaringen voor het wereldwijde succes van therapie. Men is graag bereid om aandacht voor zichzelf te kopen bij psychologen en psychiaters en coaches” of zoals MeTZelf het noemt, betaalde vriendschap, al is er nauwelijks een Nederlander die erover zou peinzen uit eigen zak te betalen, want therapie, daar heeft men recht op.

Over Sonja Bakker en Dokter Frank zegt het stripfiguurtje wijselijk, “Tot nu toe bevat geen enkel dieet de broodnodige ingrediënten Matigheid, Wilskracht en Ausdauer.”

Suïcide, angst voor de dood en onmacht somt hij humoristisch doch treffend op, “In mijn drukbezochte praktijk word ik dagelijks geconfronteerd met patiënten die dood willen, patiënten die onder geen voorwaarde dood willen en patiënten die mij dood willen hebben.”

Over de resultaten van de GGZ tekent De Wit deze stripgesprekken op: Een patiënt klaagt, “Ik ben bang dat ik langzaam gek wordt.” De dokter reageert “Met professionele hulp gaat dat veel sneller.” En “Dokter Sigmund, doet u ook korte, oplossingsgerichte psychotherapie?” “Nee, wel veel lange probleemverhevigende psychotherapie.” Tevens “Zo is het ook buiten mijn vakkring bekend dat veel onderzoeksgegevens van hooggeleerde collega’s gewoon achter hun bureaus verzonnen of gejat zijn.” Over een specifieke therapie, “Dit jaar heb ik daar al 12.740 euro mee verdiend.” Over alternatieve therapieën, “Veel van mijn gewaardeerde collega’s trekken hun academisch neus daarvoor op ... en benadrukken dat voor de werking ervan geen enkel wetenschappelijk bewijs is geleverd. Welnu, de gesprekstherapie die wijzelf toepassen bestaat uit eh... praten, en de pillen die we voorschrijven hebben weliswaar heel vrolijke kleurtjes, maar daar houdt hun werking wel min of meer mee op.” (tweede rij punten aanwezig in de oorspronkelijke tekst)

Een sentiment waar iedere ouder zich in zal kunnen vinden: “En het probleem bij boeken over opvoeden is dat kinderen ze niet lezen.”

Over paranoia: “Zij verkeren in de waan dat zij achtervolgd worden en dat hun huis en zijzelf voortdurend in de gaten worden gehouden... De beste remedie is om hun huis en werkomgeving van onder tot boven vol met camera’s en afluisterapparatuur te hangen.”

Grappig is dat de naam van Peter de Wit nergens op de kaft staat. Hiermee doet hij denken aan de Britse komiek Sacha Baron Cohen die bij interviews vaak in zijn rol blijft.

Ook leuk en handig dat het boek een uitgebreide en bruikbare register bevat.

In het verre verleden heeft MeTZelf ooit een link geplaatst naar een strip van De Wit, uiteraard zonder kopiëren en met volledige bronvermelding. Hierop heeft hij gereageerd door de doorklikmogelijkheid vanaf MeTZelf te blokkeren. Door veranderingen aan zowel zijn site als de onze is de blokkade al jaren geleden opgeheven, maar wij zijn niet flauw. Als hij niet wil dat wij links plaatsen naar zijn strips, dan doen we dat niet al zijn ze voor een ieder gratis te bekijken op zijn website. Voor dezelfde reden bevelen wij u dit boek niet aan.

 

Blogarchief