naar hoofdpagina


Voor achtergrondartikel, klik op kop.

25.12.15

baarmoederverwijdering

Onlangs zijn op de Engelstalige versie van de MeTZelf website nieuwe boekrecensies en een link geplaatst rond dit onderwerp. De term die in de Nederlandse geneeskunde hiervoor wordt gebruikt is uterusextirpatie. In andere talen spreekt men over hysterectomie. Vaak worden bij deze ingreep ook de eierstokken en eileiders verwijderd.

In de Verenigde Staten zijn er al decennia vrouwenartsen zowel als activisten die ageren tegen verwijdering van de vrouwelijk organen. Zij wijzen erop dat in tegenstelling tot wat vrouwen meestal te horen krijgen van hun artsen, de baarmoeder en eierstokken niet alleen belangrijk zijn voor voortplanting, maar ook andere onvervangbare functies hebben op iedere leeftijd. De gevolgen van verwijdering worden onderbelicht terwijl de noodzaak wordt overdreven. 90% van alle aandoeningen die artsen aanleiding geven om over te gaan tot baarmoederverwijdering zijn goedaardig. Bij de resterende 10% blijkt in meer dan negen uit de tien gevallen uit pathologisch onderzoek dat er geen kwaadaardige aandoening was. Kanker bij deze organen is immers zeer zeldzaam (in tegenoverstelling tot bijvoorbeeld borstkanker). Daarnaast ervaren de meeste vrouwen nawerkingen, waarvan het meest frequent is verlies van seksueel genot. Maar ook verlies van de liefdesemotie, incontinentie, veranderde lichaamsvetverdeling en chronische pijn in buik, rug of zelfs polsen treden op. Tevens is aangetoond dat het risico op hart- en vaatziekten door de ingreep verdrievoudigd wordt. Over deze onderwerpen wordt weinig gepubliceerd, en in de Nederlandse taal nog minder tot niets.

Het standpunt van MeTZelf is niet voor of tegen verwijdering van de baarmoeder, maar dat het een eigen keuze dient te zijn van de vrouw. Om een keuze te maken heeft zij informatie nodig over zaken als hoe (on)schadelijk haar aandoening is, welke nadelen en risico’s kleven aan verwijdering, welke alternatieve behandelingen mogelijk zijn en het waarschijnlijke verloop wanneer niet wordt behandeld.

Artsen zijn niet altijd degenen door wie vrouwen het beste kunnen worden geadviseerd. Zij worden beïnvloed door hun medische opleiding, vaardigheden, belangen en vooroordelen, ook wanneer zijzelf vrouw zijn.

MeTZelf zoekt vrijwilligers voor het leiden van werkgroepen rond diverse thema’s waaronder baarmoederverwijdering. Wie o wie?

Blogarchief