naar hoofdpagina


Voor achtergrondartikel, klik op kop.

26.12.16

In het Radboudziekenhuis in Nijmegen geven artsen en verpleegkundigen chirurgiepatiënten geen hand meer.

Maar geven ze elkáár een hand? Want op de hand van een arts of verpleegkundige zitten minstens zo veel ziektekiemen als op de hand van een chirurgiepatiënt.

GroenLinks wil sinds zaterdag harddrugs, zoals xtc, legaliseren, terwijl de CU de drempel voor drugsgebruik juist willen verhogen.

Geachte heer Segers,

Met uw opvatting over het bijzonder onderwijs zoals uitgedrukt in uw opiniestuk in Trouw vandaag ben ik eens. Waar ik op wil reageren is uw stelling dat de CU de drempel voor drugsgebruik wil verhogen.

Aangenomen dat met het woord "drugs" u bedoelt middelen die de geestesvermogens beïnvloeden, heb ik de CU nooit horen zich uitspreken tegen de drugs die in Nederland het meest gebruikt worden: synthetische drugs die op de markt worden gebracht als "antidepressiva", "antipsychotica", "anxiolytica", "kalmerende middelen" enz. Circa een kwart van alle Nederlanders van peuters tot hoogbejaarden gebruikt dagelijks dergelijke drugs, vaak onder dwang. Het enige doel van deze middelen -- naast winst genereren voor de fabrikanten en het verhullen van de lege handen van de arts -- is het onderdrukken van de ziel.

Vrijheid van onderwijs is een groot goed. Vrijheid van drugs zou ook geen ramp zijn. Iemand die in vrijheid kiest voor een drug blijft verantwoordelijk voor zijn gedrag. Iemand die met (al dan niet bedoelde) misleiding een drug is voorgeschreven door een arts, om niet te spreken van onder dwang, kan niet geacht worden verantwoordelijk te zijn voor zijn gedrag onder invloed van de drug. Als er een drempel is die verhoogd zou moeten worden, dan is dat niet de drempel van straatdrugs maar de drempel van drugs vermomd als medicijnen.

Hoogachtend,
Mira de Vries, bestuurslid

Blogarchief