naar hoofdpagina


Voor achtergrondartikel, klik op kop.

10.12.19

„Niets bijzonders mevrouw” zei haar arts. „Gewoon een kliertje. Nee, echt, verder onderzoek is niet nodig.”

Dit is een zeer tragisch verhaal. Begrijpelijk is de dochter boos. En toch is er een andere kant aan het verhaal.

Er wordt zeer veel onnodig onderzocht en behandeld. Naast de kosten daarvan, die bijdragen dat de geneeskunde onbetaalbaar wordt, schaadt het de gezondheid.

Maar hoe kan een arts weten of een knobbeltje wel of niet kwaadaardig zal blijken? Niet alleen is dat met het blote oog niet te zien, maar ook de eventuele onderzoeken kunnen dat niet eenduidig bepalen. Wellicht groeit het knobbeltje zo langzaam dat de patiënt er nooit last van zal hebben? Geneeskunde is geen exacte wetenschap. De arts is niet helderziend. Laboratoriumuitslagen en Röntgenfoto's zeggen niet altijd alles.

Juist om gevallen zoals in dit artikel omschreven te voorkomen neigen artsen eerder om te veel te doen dan te weinig. Wanneer een arts te veel doet, wordt het niet gemerkt en wordt er niet over geklaagd. En toch betalen we met z'n allen de rekening.

Het blijven moeilijke overwegingen zonder pasklare oplossingen. En juist daarom vinden wij bij MeTZelf dat de patiënt medisch onderlegd hoort te zijn en over zichzelf zou moeten kunnen beslissen.

Geen opmerkingen:

Blogarchief